مهارتورم و رشد توليد

 

 

به دنبال بررسی فرصت های تجاری و همکاری های بیشتر در زمینه مصالح ساختمانی با کشور کنیا نشست هم اندیشی سفیر کشورمان در کشور کنیا(آقای دکتر جعفر برمکی) و هیات همراه در سالن کنفرانس اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی یزد برگزار شد
در ابتدا ریاست اتاق بازرگانی،صنایع،معادن و کشاورزی یزد(جناب آقای قمی)، ضمن خوشامدگویی به جناب آقای سفیر و هیئت همراه و ابراز خرسندی از حضورشان در این جلسه به معرفی استان یزد پرداختند: 
-         معرفی استان یزد به عنوان چهارمین استان صنعتی، دومین استان معدنی و هشتمین استان صادرکننده ی کشور

-         جایگاه سومی اتاق بازرگانی یزد بعد از اتاق تهران و تبریز با قدمت نزدیک به 90 سال

-         فعالیت بیش از 1150 عضو در اتاق یزد در شرایط فعلی در 4 رشته بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی

-         زبانزد بودن فعالین اقتصادی یزد از نظر اعتماد، شفافیت و همکاری های متقابل

-         معرفی حضار به عنوان نمایندگان منتخب بخش صنعت، معدن، کشاورزی و با دارا بودن کوله باری از تجربه و فعالیت در امر تولید و تجارت

-         مطرح کردن فعال بودن حضار در بحث مصالح ساختمانی که شرکت Tesmoh در حال سنجش بازار و امکانات می باشد.

-         در سال 2017 هیئتی از استان یزد به 3 کشور غنا، اتیوپی و کنیا اعزام و در پایان سال 2017 اتاق یزد میزبان هیئت کنیایی بوده است.

-         در سال 2018 نمایندگانی از استان یزد به شهر نایروبی و مومباسا سفر کردند و Show Room به مدت یکسال همزمان در این شهرها و همزمان در آدیس آبابا و غنا نیز برگزار شده است.

-         اعلام استمرار روابط با کشورهای غنا و اتیوپی در حاضر و علیرغم پرداخت هزینه های سنگین در سالهای 18-2017 و شکست در فعالیت های تجاری با کنیا در ابتدای امر روبرو و موفقیتی حاصل نشده است.

-         اشاره به آمادگی فعالین استان یزد برای مبادله ی کالابه صورت تهاتر مانند تجارت تهاتری با کشور اتیوپی و عدم موفقیت با کنیا در این زمینه

-         ابراز امیدواری از گسترش مراودات تجاری با کنیا همانند کشورهای غنا و اتیوپی

-         اعلام آمادگی کامل اتاق یزد برای همکاری همه جانبه در جهت ارتقای مراودات تجاری با کنیا در حال حاضر و در آینده

-         تاکید بر همکاری بخش خصوصی و دولتی علیرغم وجود شرایط تحریم و مشکلات بانکی

پس از سخنرانی ریاست اتاق، جناب آقای دکتر برمکی سفیر جمهوری اسلامی ایران در کنیا اهم موضوعات را به شرح ذیل اعلام کردند:
 
- تشکر و قدردانی از ریاست اتاق و اعضاء حاضر به دلیل مهمان نوازی گرم و صمیمانه در شهر یزد
- ابراز امیدواری از اینکه سفر به یزد به همراه هیئت کنیایی منجر به ایجاد فرصت هایی شود که خاطرات بد از کنیا مرتفع و روابط بین استان و کنیا تقویت شود.
- اشتیاق هیئت کنیایی برای سفر به استان یزد به دلیل رفع برخی از نیازهایشان در اینجا
- مهمترین موضوع، برگزاری نمایشگاه دائمی محصولات ایرانی در کنیا می باشد که این ایده در اواخر سال 1398 توسط سفارت مطرح شد و هدف اصلی این نمایشگاه داشتن کلیه محصولات تولیدی ایران دارای قابلیت صادرات در کنیا
- هدف از برگزاری این نمایشگاه عبارتند از: توسعه ی روابط خارجی، ارز آوری برای کشور، استمرار چرخه ی تولید در داخل ایران، تامین نیازهای بازار کنیا با محصولات با کیفیت و قیمت رقابتی، دسترسی به بازارهای شرق آفریقا ، کمک به تولیدکنندگان ایرانی برای دستیابی به روانشناسی بازار و کشف روندها، تسهیل تجارت بین دو کشور و کمک به رقابت تولیدکنندگان ایرانی با چین، ترکیه، ...
- ساز و کار نمایشگاه دائمی بدین صورت می باشد: کلیه ی محصولات ایرانی که قابلیت صادرات را دارند در نمایشگاه عرضه می شوند. تمرکز اصلی بر روی مصالح ساختمانی است. به علت رونق بازار ساختمان در کنیا ( 11 تا 12 درصد رشد صنعت ساختمانی در سالهای اخیر ) حتی با توجه به نزدیک شدن به زمان انتخابات که معمولا با رکود روبرو هستیم اما در این حوزه رکودی مشاهده نمی شود. علاوه بر این وجود پروژه ای به نام " مسکن های مقرون به صرفه " که توسط دولت مطرح و در حال اجراست و این مسئله مشوق ورود ما به این حوزه شد که تمام این الویت ها فقط شامل کنیا نمی باشد چرا که در کشورهای همسایه نیز شرایط مشابهی وجود دارد و بهترین فرصت برای حضوری فعال در این حوزه می باشد. طبیعتا در مراحل بعدی وقتی به طور کامل توانستیم مصالح و محصولات ساختمانی را در بازار آنجا عرضه کنیم و بخشی از سهم بازار را بدست آوردیم، اولویت بعدی ما ماشین آلات کشاورزی خواهد بود.
- شرایط عرضه محصولات در این نمایشگاه به شرح ذیل می باشد:
- اعلام آمادگی رسمی به نماینده ی شرکت، ارسال لیست محصولات به همراه تصاویر و قیمت و بررسی توسط نمایندگان شرکت برگزار کننده ی نمایشگاه به منظور بررسی دقیق، شرکت ایران – آفریقا مارکت (IAM) که یک شرکت خصوصی ست محصولات را بر اساس استاندارد کشور کنیا، رقابتی بودن قیمت محصولات و همخوانی با فرهنگ این کشور مورد بررسی قرار می دهد، بستن قرارداد پس از تایید محصول و ارسال آن برای عرضه در نمایشگاه ( هزینه های مربوط به محصول و هزینه ی حمل تا بندر مومباسا به عهده ی طرف ایرانی و از گمرک به بعد تمام هزینه ها شامل : هزینه ی ترخیص، هزینه ی حمل از بندر مومباسا تا نایروبی، هزینه های بازاریابی و هزینه های مربوط به برگزاری نمایشگاه به عهده ی طرف کنیایی می باشد )
- بعد از تقاضا، ثبت سفارش انجام می شود. پس از ارسال پیش فاکتور، پیش پرداخت انجام می شود و کالا از طرف شما ارسال خواهد شد.
- در مورد موقعیت مکانی نمایشگاه، شهرک Tilisi که بیش از 50 درصد از آن ساخته شده است در امتداد شاهراه نایروبی - ناکورو قرار گرفته و از مرکز شهر حدودا 20 دقیقه فاصله دارد. 5400 متر مساحت سوله برای عرضه ی محصولات که شامل 8 دفتر 70 متری است.
- در ادامه ویدیو کلیپی برای شناخت بهتر شهرک و جزئیات آن نمایش داده می شود. قابل ذکر است که خود این شهرک می تواند یکی از مقاصد صادراتی باشد چرا که حدود 350-250 ویلا، آپارتمان و خانه در آنجا در حال ساخت است.
در ادامه خانم کارولین گیچوکی، مشاوره سرمایه گذاری شرکت Tesmoh ، یکی از مدیران IAM و عضو کمیته ی بازرگانی اتاق کنیا به توضیح و تشریح برخی موضوعات به شرح ذیل پرداختند:
 
در 2 سال گذشته، ایران یکی از حوزه های مورد علاقه ی من برای فعالیت بوده و این حوزه را مورد مطالعه و بررسی قرار داده ام. این اولین سفر من به استان یزد است در حالیکه اولین سفرم به ایران نیست و هیئت های تجاری زیادی را به ایران آوردم ( طی سالهای گذشته 13 هیئت کنیایی به ایران آمدند و کنیا 3 هیئت ایرانی را پذیرش کرده است ) در مورد فواید تجارت با ایران هیئت های کنیایی را آگاه کردم و تقریبا 250 تاجر به ایران سفر کردند، به دنبال جواب این سوال که با توجه به پتانسیل و فرصت های بالا چرا روابط تجاری اینقدر محدود است؟ و بالاخره به یک مدلی رسیدیم که می تواند راه حل این مسئله باشد. ما در IAM سعی کردیم متخصصین را جمع کنیم و یک فضای تجاری به وجود بیاوریم که همه ی اقدامات تجاری از بارگیری، Shipping و بقیه ی موارد را انجام بدهیم و در حوزه ی صنعت ساختمانی توانستیم توزیع کنندگان خوبی نیز پیدا کنیم و امیدواریم بتوانیم این مدل را ادامه دهیم. اولین قدم، مصالح و محصولات ساختمانی است و وقتی این حوزه شروع به فعالیت کرد حوزه ی بعدی تجهیزات کشاورزی خواهد بود. پروژه ی " مسکن های مقرون به صرفه " اولین پروژه ی ما است. 5/65 درصد از مصالح ساختمانی کنیا از چین تامین می شود و تعدادی از آقایان هیئت همراه نقش اساسی و کلیدی در ورود محصولات از چین دارند. ما یک تیم ویژه تشکیل دادیم که ایرانی ها بتوانند جایگزین چینی ها شوند به دلیل کیفیت بالاتر و همچنین قیمت بهتر محصولات مورد نیاز در سالهای گذشته به دلیل کیفیت پایین محصولات چینی، بازار ما تحت تاثیر قرار گرفت و ما از به دست آمدن این فرصت خوشحالیم چرا که محصولات ایرانی جایگزینی بسیار خوبی برای نمونه های چینی می باشد. و همچنین اعلام داشتند خواستار دلیل عدم موفقیت Show room در کنیا که جناب آقای قمی به آن اشاره کردند را بدانم."
آقای فردریک کیمانی رئیس IAM، تاجر بین المللی و متخصص بازارهای بین المللی در ادامه ی جلسه به این موضوع اشاره کردند که از سال 2013 تا اکنون در حوزه ی تجارت با چین فعالیت می کنند و به 5 شرکت چینی کمک کردند تا در حوزه ی تولید و زیر ساخت ها و همچنین پروژ ی " مسکن های مقرون به صرفه " در آفریقا شرکت تاسیس کنند. این دومین سفرشان به ایران است. ماه گذشته با حضور در ایران و ملاقات با تجار ایرانی به این نتیجه رسیدند که تجار کنیایی میتوانند بیشترین بهره را از تعاملات با ایران ببرند تا تعاملات با چین. با توجه به کیفیت قابل ملاحظه ی محصولات ایرانی و نیازهای کشور کنیا، این مسئله نیز مهم است که علاقمند به سرمایه گذاری در کشور کنیا زیاد است. فرصت های سرمایه گذاری شامل کشاورزی، خانه سازی، تولیدات، بهداشت و درمان و زیر ساخت ها می باشد. ما همچنین درصدد کمک به افرادی هستیم که علاقمندند در کنیا سرمایه گذاری کنند و این یکی از اهداف IAM است. امیدوارم ما بتوانیم چالش هایی که شما در روابط و همکاری با کنیا با آنها روبرو بودید را کمتر کنیم و به پیش برویم.
آقای هرمان وگشت تاجر در حوزه ی ساخت و ساز با 20 سابقه در بازار کنیا و برگزار کننده ی نمایشگاه های خرده فروشی و عمده فروشی در سطح کنیا اذعان داشتند، مردم کشورکنیا سعی دارند از سمت کالاهای عادی به سمت کالاهای با کیفیت بالاتر حرکت کنند. ایشان به عنوان یک تاجر که در شرکت Tesmoh فعال است به دلیل تلاش برای رشد در کشورکنیا به سراغ محصولات ایرانی آمده اند.
آقای فلیپ کیمانی تاجر کنیایی با 15 سال سابقه در زمینه لجستیک بعد از اینکه با شرکت Tesmoh آشنا شدند تصمیم به سفر به ایران گرفتند و در حالیکه با چین فعالیت داشتند اعلام داشتند که می بایست نزدیک با محصولات و تولیدات ایرانی آشنا شوند و از استقبال گرم ایرانی ها بسیار تشکر کردند. با توجه به شنیده ها به ایران آمده اند و امیدوار بودند بتوانند این تجارت را ادامه داده و این همکاری خوب هر دو طرف به نفع کشور ایران و کنیا می باشد.
جناب آقای دکتر برمکی سفیر ج.ا.ا در کنیا با توجه به صحبت های هیئت کنیایی راجب مسائل در ادامه افزودند:
بازار کنیا از چین به دلیل عدم احترام به تجار کنیایی ، افت کیفیت اجناس و افزایش قیمت محصولات و ... به این علت است که بازار ایران برای آنها جذابیت داشته است. ایشان به هزینه ی حمل یک کانتینر از چین به مقصد بندر مومباسا به ارزش حدودی 12000-7000 دلار اشاره کردند در حالیکه همین هزینه در مورد ایران از بندرعباس حدودا 2000 دلار می باشد.
جناب آقای بیگی بزرگترین مشکل را مسئله ی انتقال پول و همچنین تضمین و اعتبار تجار کنیایی در قبال مراودات و تعاملات مطرح کردند و این مسائل را عامل خاطرات تلخ همکاری با کنیا عنوان کردند.
جناب آقای قمی موضوع داشتن ارتباط محکم و مستحکم از طرفای کنیایی را مطرح و همچنین درخواست اعلام تضامین معتبر و قابل اطمینان داشتند و آمادگی خود را جهت تجارت تهاتری با توجه به سابقه ی این نوع تجارت با کشورهای غنا و اتیوپی نیز اعلام کردند. و در پایان از خانم گیچوکی خواستار ارتباط با امور بین الملل اتاق جهت ایجاد ارتباطات در آینده بوده اند.
جناب آقای شیشه بری ضمن خوشامدگویی و اظهار رضایت از برگزاری این جلسه به تولید محصولات طبق سلیقه و سفارشات و همچنین نوع نیاز در کشور کنیا اشاره کردند و پیشنهاد دادند چنانچه محصولات به صورت جمعی ارسال شود میتوان هزینه های مربوط به حمل را سرشکن و مدیریت کرد.
سفیر ج.ا.ا ایران در پاسخ به سوالات مطرح شده اذعان داشتند
- برای نقل و انتقالات مالی مکانیسم هایی از جمله انتقال پول به حسابهای خارج از کشور (LC) ، تهاتر اجناس و نقل و انتقالات در مقیاس کوچکتر ( کمتر از 10000 دلار در روز )
- درمورد نقل و انتقالات از طریق کشتیرانی اعلام داشتند که ، تقریبا هر ماه یکبار و در بعضی موارد 50-40 روز یک بار ارسال محصولات به بندر مومباسا انجام می شود و ذکر این نکته نیز ضروری است که تنها خط مستقیم کشتیرانی ایرانی به مقصد مومباسا صورت می گیرد. و پروازهای مستقیم نیز برای هواپیمایی ماهان در حال امکان پذیر شدن می باشد.
- و همچنین در خصوص تولید محصولات به سلیقهی طرفای کنیایی اعلام داشتند می بایست عکس طرح و مدل مدنظر همراه قیمت برای آنها ارسال شود سپس پس از بررسی در صورت درخواست ایجاد تغییرات در طرح اعلام خواهد شد.
- در ادامه به پاسخ برخی از سوالات مطرح شده از جمله در خصوص تضامین تجار کنیایی پاسخگو هستند که به شرح ذیل می باشد:
- تجارت یک جاده ی دو طرفه ست و قطعا ما نیز محصولاتی داریم که برای شما مفید است و قضیه ی تجارت تهاتری می تواند اتفاق بیفتد. به عنوان یک تاجر نباید برای ذهن خود محدودیت قائل شویم و قطعا مشکلاتی که وجود دارد را می توان گام به گام حل کرد مثل مسئله انتقال پول که با توجه به ارتباطاتی که داریم و به کمک هم این چالش را رفع می کنیم.
خانم گیچوکی نیز سه نوع گارانتی که آن شرکت برای ایجاد ارتباط دارند را به شرح ذیل مطرح نموده اند:
- پس از ورود کالا به مومباسا آن کالا را بیمه که گارانتی ان شرکت برای نگهداری محصول است
- تنظیم قرارداد فی مابین از طرف تیم حقوقی آن شرکت با در نظر گرفتن حقوق طرفین
- تضمین پرداخت پوا بعد از گذشت 30 روز تعهد پرداخت بازار IAM با اعلام فروختن یا نفروختن آن کالا می باشد.
- در مورد سلیقه ی طرف مقابل، ما تعهد و قول می دهیم با توجه به اشراف کامل به سلیقه ی مشتریان شما را راهنمایی کنیم و همچنین به شما در کاهش هزینه ها کمک می کنیم. شما در آنجا یک نمایشگاه دائمی خواهید داشت که تمامی هزینه ها توسط طرف کنیایی تامین می شود مانند اینکه یک شعبه از محصولات در شرق آفریقا دارید. با توجه به فرصت های سرمایه گذاری زیادی که در کنیا وجود دارد ما درصدد هستیم به کسانی که تمایل به سرمایه گذاری دارند مشاوره دهیم و آنها را در این امر یاری کنیم.