مهارتورم و رشد توليد

معاون استاندار یزد با اشاره به تعیین ناعادلانه سهمیه برق برای استان صنعتی و معدنی یزد:
«صنایع یزد» را به جای تشویق، تنبیه می کنند!
شصت وششمین جلسه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد، با حضور استاندار و جمعی از مسئولان استانی و فعالان اقتصادی و صنعتی استان در محل اتاق بازرگانی یزدبرگزار شد.
«محمدرضا قمی» دبیر شورای گفت وگو دولت و بخش خصوصی استان یزد در ابتدای این جلسه با اشاره به تاکید استاندار یزد بر ضرورت توجه به نام گذاری سال جدید توسط رهبر انقلاب و در اولویت قراردادن موضوع ارتقا شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها در برنامه ریزی های استانی، گفت: با توجه به تاکید و دستور صریح استاندار از فروردین ماه جلساتمان را کاملا به این موضوع اختصاص دادیم و در دو ماهه نخست سال جدید بالغ بر 90 ساعت جلسات در این رابطه در کارگروه مربوطه برگزار شد و با بازدید از شرکت های فعال در زمینه شتاب دهنده ها و استارت  آپ ها در پایتخت، تلاش کردیم با الگوبرداری از این شرکت ها و استفاده از پتانسیل های استان، شرکت های فعال در این زمینه در سطح استان را ارتقا دهیم که گزارش کامل این فعالیت ها را هم در جلسات بعدی ارائه خواهیم داد.
دبیر شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد دستور کار اول این جلسه را بررسی مسائل مربوط به بورسیه شغلی دانشجویان با توجه به تاکید استاندار عنوان کرد و گفت: دستور کار اول این جلسه در رابطه با موضوع بورسیه شغلی دانشجویان است و دستور کار دوم نیز در ارتباط با قطعی برق و مسائل پیرامون این موضوع است که البته باید در این رابطه از آقای عظیمی- معاون استاندار بابت تلاش هایی که کرده اند و وقتی که گذاشتند، قدردانی و تشکر کنم.
رتبه برتر یزد در قبولی کنکور طی 20 سال گذشته
در ادامه این جلسه رئیس بنیاد نخبگان یزد با اشاره به رتبه اول استان در قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری طی 20 سال گذشته عنوان کرد: آمار قبولی دانش آموزان استان یزد در کنکور به تنهایی از نظر تعداد دانش آموزان از 21 استان کشور بیشتر است و متاسفانه این دانش آموزان بعد از قبولی در کنکور، در دانشگاه های سراسر کشور پراکنده می شوند و بعد از فارغ التحصیلی نمی توانند به دلیل محدودیتی که در صنایع استان وجود دارد و خیلی از این صنایع “های تک” نیست، جهت اشتغال به خوبی در استان جذب شوند.
«مهدی کلانتر» در ادامه بیان کرد: در سال 97 در برنامه ای که توسط مسئولان وقت برگزار شد، صنعتگران و فارغ التحصیلان به گفت وگو و تعامل پرداختند؛ گلایه ای که در این نشست توسط صنعتگران مطرح شد این بود که فارغ التحصیلان مدرک دانشگاهی مرتبط با رشته تحصیلی شان را کسب کرده اند، ولی تخصص لازم جهت اشتغال در صنعت را ندارند.
بیکاری بانوان یکی از مشکلات اساسی اشتغال استان
وی مشکل دیگری که در زمینه جذب دانشجویان در صنعت وجود دارد را مرتبط با تبصره 18 اشتغال فارغ التحصیلان بیان کرد و گفت: مشکل آخر در این زمینه نیز مربوط به بیکاری بانوان تحصیل کرده استان است که این مشکل یکی از مشکلات اساسی و عمده است.
تدوین شیوه نامه بورسیه شغلی دانشجویان
رئیس بنیاد نخبگان استان یزد در ادامه بیان کرد: مشکلاتی در زمینه کسب مهارت دانشجویان در رابطه با کسب و کار مربوط به رشته تحصیلی شان وجود داشت، جهت رفع مشکل به این نتیجه رسیدیم که برنامه ای مشابه آنچه در دانشکده علوم پزشکی در زمینه کسب مهارت دانشجویان به کار گرفته شده را در رابطه با رشته های صنعتی نیز به کار گیریم؛ این برنامه به این شکل است که دانشجویان رشته های صنعتی استان یزد در طول تحصیل به صورت همزمان وارد صنعت شوند و به نوعی کارآموزی را بگذرانند که بعد از اتمام تحصیلاتشان و هنگام ورود به صنعت، با مشکل کمبود مهارت مواجه نباشند. 
کلانتر افزود: در این رابطه شیوه نامه هایی تدوین شده که فرصت پرداختن به جزئیات این شیوه نامه در این جلسه محدود است و تنها به تشریح فرآیند اجرایی این شیوه نامه خواهم پرداخت.
راه اندازی سامانه ثبت نام بورسیه شغلی دانشجویان
رئیس بنیاد نخبگان استان یزد اولین گام در فرایند اجرایی شیوه نامه بورسیه شغلی دانشجویان را شناسایی شرکت هایی که داوطلب بورسیه کردن این دانشجویان هستند عنوان کرد و ادامه داد: در ادامه این فرآیند پس از شناسایی شرکت ها به اطلاع رسانی به دانشگاه ها خواهیم پرداخت تا متقاضیان استفاده از این بورسیه در سامانه پیش بینی شده ثبت نام شوند و نهایتا دانشجویان به شرکت های داوطلب معرفی می شوند و پس از ارزیابی توسط شرکت ها، دانشجویانی که مناسب استفاده از این فرصت هستند، شناسایی و مشغول به کار خواهند شد.
کلانتر خاطر نشان کرد: دانشجویان جهت استفاده از بورسیه اشتغال پس از گذراندن دو ترم تحصیلی به شرکت های مدنظر معرفی خواهند شد تا در سه ماه تابستان میان ترم های دوم و سوم تحصیلشان، مورد ارزیابی این شرکت ها قرار گرفته و در صورت برخورداری از شرایط لازم تا انتهای دوران تحصیل در این شرکت ها جذب شوند.
اختصاص مشوق به واحد های تولیدی فعال در جذب دانشجویان
وی در انتها با تاکید بر اینکه باید مشوق هایی در ارتباط با بورسیه شغلی دانشجویان برای شرکت های جذب کننده در نظر گرفته شود، عنوان کرد: در حال حاضر در رابطه با این موضوع مشوق هایی برای دانشجویان در نظر گرفته شده که این مشوق ها باید به جای دانشجویان برای شرکت های جذب کننده در نظر گرفته شود.
  در ادامه این جلسه «مهران فاطمی» استاندار یزد با اشاره به اهمیت موضوع بورسیه شغلی دانشجویان از سایر صنعتگران و مسئولین حاضر در این جلسه نیز خواست نظرات و دغدغه های خود را بیان کنند و گفت: با توجه به اهمیت موضوع چنانچه فرصتی برای دستور کار دیگر این جلسه یعنی مسئله قطعی برق باقی نماند، در جلسه دیگری که در همین هفته برگزار می کنیم به موضوع قطعی برق نیز خواهیم پرداخت.
در ادامه با توجه به تاکید استاندار به اهتمام به موضوع بورسیه شغلی دانشجویان، افرادی مانند «علیرضا ارسلان» -مدیر کلینیک تخصصی صنعت و معدن استان یزد، «محمدرضا رضایی نژاد» مدیرگروه تعاونی پیشگامان کویر، «سید محمدرضا مدرسی» فرماندار شهر یزد، «مهدی کرباسی»- مدیر عامل شرکت تعاونی چینی بهداشتی ایساتیس، «محمد دهقان بنادکی»- سرپرست شرکت شهرک های صنعتی استان یزد، «اعظم ساعی» مدیر آموزش و توسعه منابع انسانی یزد و «محمد رضا دهقانی اشکذری» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی یزد به بیان دیدگاه ها و نظرات خود در رابطه با شیوه نامه تدوین شده در خصوص بورسیه شغلی دانشجویان پرداختند که مهم ترین پیشنهادات و مواردی که توسط این افراد مطرح شد در رابطه با مسائلی چون اجرای مطلوب این طرح به نحوی که دانشجویان و صنعتگران به شکل دو طرفه از آن بهره مند شوند، در نظر گرفتن معافیت مالیاتی برای شرکت های مورد نظر این طرح، انعقاد تفاهم نامه با تامین اجتماعی در خصوص معافیت صنعتگران از بیمه کردن دانشجویان تحت بورسیه شغلی و ... بود.
 
صنعتگران نیروهای مورد نیاز خود را تربیت کنند
در ادامه این جلسه «عزیزالله سیفی» رئیس شورای شهر یزد با بیان اینکه تمام دغدغه های مطرح شده توسط صنعتگران و در خصوص جذب دانشجویان همزمان با تحصیل در صنایع استان صحیح است، اظهار داشت: حل مشکلات موجود در این زمینه مستلزم این است که صنعتگران خودشان تربیت کننده نیرو های مدنظر خود باشند و از پیش از مقطع کارشناسی و با راه اندازی هنرستان هایی با رشته های مرتبط به صنایع مختلف، نیروهای آینده خود را تربیت و آماده کنند.
محدودیت ها نباید 
مانع جذب دانشجویان در صنایع شود
«اکرم فداکار» مسئول ویژه حوزه دانش بنیان استان یزد با بیان اینکه در حال حاضر نیز طرح ها و برنامه هایی مانند گذراندن دوره کارآموزی توسط دانشجویان در دانشگاه های مختلف در حال اجراست، اظهار داشت: شیوه نامه ای که آقای کلانتر به جزئیات آن اشاره کردند باید با وجود تمام مشکلات و موانع اجرا شود تا در عمل معلوم شود این شیوه نامه چه نواقص و محدودیت هایی دارد و به طور کلی باید چه اقدامی جهت رفع مشکلات در زمینه بورسیه شغلی انجام داد. محدودیت ها و نواقصی که توسط افراد در این جلسه مطرح شد نباید مانع اجرای این شیوه نامه و پیگیری اهداف مربوط به آن شود؛ در واقع راه دیگری به جز آزمون و خطا در این خصوص وجود ندارد.
بورسیه شغلی نباید ابهامی برای صنعتگران ایجاد کند
«عباسعلی متوسلیان» مدیر گروه تولیدی صنایع یزد پولیکا نیز با بیان اینکه باید مبنای شیوه نامه تدوین شده در خصوص بورسیه شغلی دانشجویان به صورت دقیق مشخص شود، اظهار داشت: جزئیات و مبنای این شیوه نامه باید به طور دقیق مشخص شود تا اجرای آن توسط دانشگاه ها و شرکت ها موجب به وجود آمدن ابهاماتی جدید برای صنعت گران نشود.
بیمه کردن دانشجویان در دوره کارورزی الزامی نیست
 
در ادامه این نشست «آفرین اخوان» معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علم و هنر نیز با اشاره به دغدغه مطرح شده توسط صنعتگران در خصوص لزوم بیمه کردن دانشجویان در دوره بورسیه شغلی توسط شرکت طرف قرار داد دانشجو عنوان کرد: از سال 1395 در خصوص حل این مشکل جلسات و پیگیری هایی را با همکاری تامین اجتماعی داشتیم و نهایتا از سال 1397 این مشکل رفع و حل شد و صنعتگران ملزم به بیمه کردن دانشجویان در دوران کارورزی نیستند؛ فقط ضروری است صنعتگران از دانشجویانی که در محیط کسب و کار ورود می کنند به صورت مداوم و هر سه ماه یکبار نامه معرفی کارورزی را که باید از دانشگاه دریافت کنند، درخواست کنند و دانشجو پس از اخذ این نامه از دانشگاه آن را به مجموعه صنعتی مورد نظر ارائه دهد. 
بورسیه شغلی نباید به شکل اجباری اجرا شود
وی افزود: پیشنهاد بنده این است که این شیوه نامه و اجرای آن به هیچ عنوان به صورت اجباری به دانشجویان دیکته نشود تا نتیجه مطلوب و مد نظر مسئولان دانشگاهی و صنعتگران حاصل شود.
در ادامه این جلسه و پس از مطرح شدن نظرات و پیشنهادات صنعتگران و مسئولین مختلف، «مهدی کلانتر» رئیس بنیاد نخبگان استان یزد با قدردانی از کسانی که نظراتشان را در این خصوص بیان کردند، گفت: موارد و مسائل خوبی بیان شد و بنده نکاتی را یادداشت کرده ام که اصلاحات و اقدامات لازم در زمینه بهبود این شیوه نامه را با توجه به دغدغه های صنعتگران و مسئولان مختلف مد نظر قرار دهیم.
بورسیه شغلی تمام
 مسائل اشتغال استان را حل نمی کند
در نهایت در رابطه با موضوع مطرح شده به عنوان دستور کار اول این جلسه تحت عنوان بورسیه شغلی دانشجویان، «مهران فاطمی» استاندار یزد نیز با بیان اینکه این شیوه نامه و الگو قرار نیست تمام مشکلات اشتغال استان را برطرف کند و تنها یکی از راهکارهای موجود است، اظهار داشت: تنها بخشی از مسائل و مشکلات موجود در اشتغال را می توان با توجه به این شیوه نامه و الگو حل و رفع کرد.
فاطمی افزود: صنعتگران باید به موضوع بورسیه شغلی دانشجویان به عنوان یک رسالت اجتماعی نگاه کنند.
استاندار یزد با بیان اینکه مشکلاتی که در حال حاضر در زمینه اشتغال دانشجویان همزمان با تحصیل در دانشگاه ها وجود دارد به معنای این نیست که صنعتگران و فعالان علمی و دانشگاهی تلاشی در این زمینه انجام نداده اند، تاکید کرد: در حال حاضر تنها لازم است که مدیریت کنیم تا صنعتگران و دانشگاهیان در رابطه با موضوع اشتغال دانشجویان پس از تحصیل و در هنگام تحصیل در مسیر درست قرار گیرند و در همین مسیر نیز حرکت خود را ادامه دهند.
اشتغال فارغ التحصیلان باید در اولویت قرارگیرد
فاطمی افزود: طرح ها و برنامه ها در زمینه بورسیه شغلی و ایجاد اشتغال باید در ابتدای امر مبتنی بر اشتغال زایی برای فارغ التحصیلان بیکار استان باشد و اهمیت دارد که فارغ التحصیلان بومی استان که بیکار هستند، هدف اصلی اجرای این برنامه ها باشند.
استاندار یزد در ادامه با تاکید بر ضرورت اشتغال زایی برای بانوان بومی استان یزد، عنوان کرد: در حال حاضر نرخ بیکاری بانوان یزدی رقمی بیش از 30 درصد است که باید این آمار بهبود یابد و ظرفیت ها جهت اشتغال بانوان به کار گرفته شود.
بورسیه شغلی دانشجویان
رسالت اجتماعی صنعتگران یزدی 
وی با بیان اینکه در راستای بورسیه شغلی دانشجویان و به عنوان مسئولیت اجتماعی بخش صنایع استان لازم است که هر واحد تولیدی 5 نفر از نیروهای خود را از بین دانشجویان استخدام و مشغول به کار کند، مطرح کرد: اگر از میان حدودا 3000 واحد تولیدی که در سطح استان وجود دارد، تنها 500 واحد از آنها هر کدام 5 نفر از دانشجویان را در مجموعه خود به کار گیرند، تقریبا 2500 دانشجو می توانند از بورسیه شغلی و مزایای آن بهره ببرند.
استاندار خاطرنشان کرد: واحد های تولیدی باید نیروها را با معیارها و ساز و کارهای خودشان استخدام و به کارگیری کنند.
فاطمی در ادامه با اشاره به اینکه چنانچه واحدهای تولیدی این رسالت را به درستی مدنظر قرار دهند و دانشجویان را در هنگام تحصیل به کار گیرند مشکل مهاجرت نخبه ها نیز رفته رفته حل خواهد شد، گفت: با شرایطی که در حال حاضر اقتصاد کشورمان تجربه می کند، اگر واحد ها از دانشجویان خلاق جهت ارتقا طرح ها و تولیدات خود استفاده نکنند، نمی توانند سرپا بمانند و در فضای رقابتی داخلی و بین المللی متحمل شکست خواند شد.
استاندار یزد در نهایت در رابطه با دستورکار اول این جلسه تحت عنوان بورسیه شغلی دانشجویان تاکید کرد: چنانچه واحدهای تولیدی در راستای بورسیه شغلی دانشجویان همکاری و اقدام کنند در اولویت استفاده از مشوق ها و مزایای تشویقی قرار خواهند گرفت. 
در ادامه این جلسه «سید مسعود عظیمی»- معاون اقتصادی استاندار با توجه به دستور کار دوم این جلسه تحت عنوان بررسی مسائل مرتبط با قطعی برق اظهار داشت: مشکلی که در خصوص تامین برق در کشور وجود دارد، تعریف خط قرمزهایی چون تامین برق مشترکین خانگی به عنوان اولویت تامین برق است.
وی افزود: استان یزد در میان استان های کشور تنها استانی است که آمار مصرف برق بخش صنعتی آن در حدود 68 درصد مصرف کلی برق است. 
سهم ناعادلانه تعیین شده برای یزد 
در صرفه جویی برق
معاون اقتصادی استاندار یزد کسری برق در سطح کشور به صورت روزانه را رقمی در حدود 11000 مگاوات عنوان کرد و گفت: سهم استان یزد در رابطه با این کسری برق صرفه جویی رقمی معادل 900 مگاوات در روز است.
عظیمی افزود: وزارت نیرو و شرکت توزیع برق توانیر در رابطه با صرفه جویی مصرف برق در کشور سهم هر استان با مشورت وزارت صمت برای واحدهای تولیدی استان های مختلف سهمیه ای را جهت صرفه جویی مشخص می کند و جهت این تعیین سهمیه مشورتی با استان ها انجام نمی شود. در خصوص تعیین تکلیف جهت صرفه جویی واحدها و قطع برق آنها استانداری و مسئولان استانی هیچ اختیاری جهت اداره و مدیریت مصرف برق به طوری که صنایع و بخش خانگی به شکلی منطقی در صرفه جویی سهیم شوند، ندارند. 
وی در ادامه با تاکید بر اینکه شرکت هایی مانند فولاد آلیاژی از صنایع مادر و ضروری در اقتصاد کشور محسوب می شوند، اظهار داشت: متاسفانه با وجود اینکه ضرورت دارد سهمیه این مجموعه در صرفه جویی در مصرف برق از میزان مشخص شده برای بخش صنعت ملی کسر شود و فشار آن بر استان وارد نشود، این اتفاق رخ نمی دهد و در نتیجه استان مجبور می شود به شکلی ناعادلانه در این صرفه جویی شریک شود. 
عظیمی خاطر نشان کرد: سهمیه 900 مگاواتی مشخص شده توسط وزارت نیرو جهت صرفه جویی در استان یزد در حال است که بررسی ها حاکی از این است که این سهمیه نهایتا باید رقمی در حدود 500 مگاوات باشد و بیش تر از این رقم عادلانه نیست.
صنایع یزد را به جای تشویق، تنبیه می کنند!
معاون اقتصادی استاندار با اشاره به ضرورت بها دادن به بحث تولید در محاسبات و تصمیم گیری های کشوری تاکید کرد: متاسفانه با وجود اینکه یزد نقش پررنگی در تولید کشور ایفا می کند و صنایع مختلفی در این استان واقع شده اند، تنها مصرف برق صنعتی این استان مورد نظر در تصمیم گیری هاست و عنوان می شود که مصرف برق صنایع استان رقم زیادی است و باید صرفه جویی شود؛ به عبارتی استان یزد علاوه بر اینکه بابت تولید مورد تشویق قرار نمی  گیرد، جریمه و توبیخ نیز می شود. 
عطیمی نژاد با تاکید بر اینکه گفته می شود باید در بخش کشاورزی استان یزد 60 مگاوات در مصرف برق صرفه جویی کند، عنوان کرد: استان یزد در حوزه کشاورزی استان خاصی است؛ چنانچه قرار شود آنطور که در تصمیم گیری ها بیان شده در بخش کشاورزی استان یزد در مصرف برق صرفه جویی شود، اکثر درختان خشک می شود و تولیدات کشاورزی استان نیز به کلی از بین خواهد رفت یا اصلا از اساس میوه نمی دهد.
معاون اقتصادی استاندار یزد در انتها به فیدرهایی اشاره کرد که بر روی برخی از بیمارستان ها، کوره ها و صنایع استان قرار گرفته و در قطعی های برق آسیب می بیند و گفت: گاهی با قطعی برق خسارت هایی به این فیدر ها وارد می شود که به سختی قابل جبران است.
در انتهای این جلسه استاندار یزد نیز در خصوص حل مشکلات و مسائل مربوط به قطعی برق استان یزد و سهمیه تعیین شده استان در صرفه جویی برق توسط وزارت نیرو و سازمان صمت کشور با مسئولان مربوطه در این سازمان ها تماس تلفنی برقرار کرده و گلایه های مسئولان استانی را به اطلاع آنها رساند و از آنها خواست در خصوص سهمیه تعیین شده برای استان یزد تجدید نظر کنند.

 

معاون استاندار یزد با اشاره به تعیین ناعادلانه سهمیه برق برای استان صنعتی و معدنی یزد:

«صنایع یزد» را به جای تشویق، تنبیه میکنند!

شصت وششمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد، با حضور استاندار و جمعی از مسئولان استانی و فعالان اقتصادی و صنعتی استان در محل اتاق بازرگانی یزدبرگزار شد.

«محمدرضا قمی» دبیر شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی استان یزد در ابتدای این جلسه با اشاره به تاکید استاندار یزد بر ضرورت توجه به نام گذاری سال جدید توسط رهبر انقلاب و در اولویت قراردادن موضوع ارتقا شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها در برنامه ریزی های استانی، گفت: با توجه به تاکید و دستور صریح استاندار از فروردین ماه جلساتمان را کاملا به این موضوع اختصاص دادیم و در دو ماهه نخست سال جدید بالغ بر 90 ساعت جلسات در این رابطه در کارگروه مربوطه برگزار شد و با بازدید از شرکت های فعال در زمینه شتاب دهنده ها و استارت آپ ها در پایتخت، تلاش کردیم با الگوبرداری از این شرکت ها و استفاده از پتانسیل های استان، شرکت های فعال در این زمینه در سطح استان را ارتقا دهیم که گزارش کامل این فعالیت ها را هم در جلسات بعدی ارائه خواهیم داد.

دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان یزد دستور کار اول این جلسه را بررسی مسائل مربوط به بورسیه شغلی دانشجویان با توجه به تاکید استاندار عنوان کرد و گفت: دستور کار اول این جلسه در رابطه با موضوع بورسیه شغلی دانشجویان است و دستور کار دوم نیز در ارتباط با قطعی برق و مسائل پیرامون این موضوع است که البته باید در این رابطه از آقای عظیمی- معاون استاندار بابت تلاش هایی که کرده اند و وقتی که گذاشتند، قدردانی و تشکر کنم.

رتبه برتر یزد در قبولی کنکور طی 20 سال گذشته

در ادامه این جلسه رئیس بنیاد نخبگان یزد با اشاره به رتبه اول استان در قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری طی 20 سال گذشته عنوان کرد: آمار قبولی دانش آموزان استان یزد در کنکور به تنهایی از نظر تعداد دانش آموزان از 21 استان کشور بیشتر است و متاسفانه این دانش آموزان بعد از قبولی در کنکور، در دانشگاه های سراسر کشور پراکنده می شوند و بعد از فارغ التحصیلی نمی توانند به دلیل محدودیتی که در صنایع استان وجود دارد و خیلی از این صنایع “های تک” نیست، جهت اشتغال به خوبی در استان جذب شوند.

«مهدی کلانتر» در ادامه بیان کرد: در سال 97 در برنامه ای که توسط مسئولان وقت برگزار شد، صنعتگران و فارغ التحصیلان به گفتوگو و تعامل پرداختند؛ گلایه ای که در این نشست توسط صنعتگران مطرح شد این بود که فارغ التحصیلان مدرک دانشگاهی مرتبط با رشته تحصیلی شان را کسب کرده اند، ولی تخصص لازم جهت اشتغال در صنعت را ندارند.

بیکاری بانوان یکی از مشکلات اساسی اشتغال استان

وی مشکل دیگری که در زمینه جذب دانشجویان در صنعت وجود دارد را مرتبط با تبصره 18 اشتغال فارغ التحصیلان بیان کرد و گفت: مشکل آخر در این زمینه نیز مربوط به بیکاری بانوان تحصیل کرده استان است که این مشکل یکی از مشکلات اساسی و عمده است.

تدوین شیوه نامه بورسیه شغلی دانشجویان

رئیس بنیاد نخبگان استان یزد در ادامه بیان کرد: مشکلاتی در زمینه کسب مهارت دانشجویان در رابطه با کسب و کار مربوط به رشته تحصیلی شان وجود داشت، جهت رفع مشکل به این نتیجه رسیدیم که برنامه ای مشابه آنچه در دانشکده علوم پزشکی در زمینه کسب مهارت دانشجویان به کار گرفته شده را در رابطه با رشته های صنعتی نیز به کار گیریم؛ این برنامه به این شکل است که دانشجویان رشته های صنعتی استان یزد در طول تحصیل به صورت همزمان وارد صنعت شوند و به نوعی کارآموزی را بگذرانند که بعد از اتمام تحصیلاتشان و هنگام ورود به صنعت، با مشکل کمبود مهارت مواجه نباشند.

کلانتر افزود: در این رابطه شیوه نامه هایی تدوین شده که فرصت پرداختن به جزئیات این شیوه نامه در این جلسه محدود است و تنها به تشریح فرآیند اجرایی این شیوه نامه خواهم پرداخت.

راه اندازی سامانه ثبت نام بورسیه شغلی دانشجویان

رئیس بنیاد نخبگان استان یزد اولین گام در فرایند اجرایی شیوه نامه بورسیه شغلی دانشجویان را شناسایی شرکت هایی که داوطلب بورسیه کردن این دانشجویان هستند عنوان کرد و ادامه داد: در ادامه این فرآیند پس از شناسایی شرکت ها به اطلاع رسانی به دانشگاه ها خواهیم پرداخت تا متقاضیان استفاده از این بورسیه در سامانه پیش بینی شده ثبت نام شوند و نهایتا دانشجویان به شرکت های داوطلب معرفی میشوند و پس از ارزیابی توسط شرکت ها، دانشجویانی که مناسب استفاده از این فرصت هستند، شناسایی و مشغول به کار خواهند شد.

کلانتر خاطر نشان کرد: دانشجویان جهت استفاده از بورسیه اشتغال پس از گذراندن دو ترم تحصیلی به شرکت های مدنظر معرفی خواهند شد تا در سه ماه تابستان میان ترم های دوم و سوم تحصیلشان، مورد ارزیابی این شرکت ها قرار گرفته و در صورت برخورداری از شرایط لازم تا انتهای دوران تحصیل در این شرکت ها جذب شوند.

اختصاص مشوق به واحد های تولیدی فعال در جذب دانشجویان

وی در انتها با تاکید بر اینکه باید مشوق هایی در ارتباط با بورسیه شغلی دانشجویان برای شرکت های جذب کننده در نظر گرفته شود، عنوان کرد: در حال حاضر در رابطه با این موضوع مشوق هایی برای دانشجویان در نظر گرفته شده که این مشوق ها باید به جای دانشجویان برای شرکت های جذب کننده در نظر گرفته شود.

  در ادامه این جلسه «مهران فاطمی» استاندار یزد با اشاره به اهمیت موضوع بورسیه شغلی دانشجویان از سایر صنعتگران و مسئولین حاضر در این جلسه نیز خواست نظرات و دغدغه های خود را بیان کنند و گفت: با توجه به اهمیت موضوع چنانچه فرصتی برای دستور کار دیگر این جلسه یعنی مسئله قطعی برق باقی نماند، در جلسه دیگری که در همین هفته برگزار میکنیم به موضوع قطعی برق نیز خواهیم پرداخت.

در ادامه با توجه به تاکید استاندار به اهتمام به موضوع بورسیه شغلی دانشجویان، افرادی مانند «علیرضا ارسلان» -مدیر کلینیک تخصصی صنعت و معدن استان یزد، «محمدرضا رضایی نژاد» مدیرگروه تعاونی پیشگامان کویر، «سید محمدرضا مدرسی» فرماندار شهر یزد، «مهدی کرباسی»- مدیر عامل شرکت تعاونی چینی بهداشتی ایساتیس، «محمد دهقان بنادکی»- سرپرست شرکت شهرک های صنعتی استان یزد، «اعظم ساعی» مدیر آموزش و توسعه منابع انسانی یزد و «محمد رضا دهقانی اشکذری» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی یزد به بیان دیدگاه ها و نظرات خود در رابطه با شیوه نامه تدوین شده در خصوص بورسیه شغلی دانشجویان پرداختند که مهم ترین پیشنهادات و مواردی که توسط این افراد مطرح شد در رابطه با مسائلی چون اجرای مطلوب این طرح به نحوی که دانشجویان و صنعتگران به شکل دو طرفه از آن بهره مند شوند، در نظر گرفتن معافیت مالیاتی برای شرکت های مورد نظر این طرح، انعقاد تفاهم نامه با تامین اجتماعی در خصوص معافیت صنعتگران از بیمه کردن دانشجویان تحت بورسیه شغلی و ... بود.

 

صنعتگران نیروهای مورد نیاز خود را تربیت کنند

در ادامه این جلسه «عزیزالله سیفی» رئیس شورای شهر یزد با بیان اینکه تمام دغدغه های مطرح شده توسط صنعتگران و در خصوص جذب دانشجویان همزمان با تحصیل در صنایع استان صحیح است، اظهار داشت: حل مشکلات موجود در این زمینه مستلزم این است که صنعتگران خودشان تربیت کننده نیرو های مدنظر خود باشند و از پیش از مقطع کارشناسی و با راه اندازی هنرستان هایی با رشته های مرتبط به صنایع مختلف، نیروهای آینده خود را تربیت و آماده کنند.

محدودیت ها نباید

مانع جذب دانشجویان در صنایع شود

«اکرم فداکار» مسئول ویژه حوزه دانش بنیان استان یزد با بیان اینکه در حال حاضر نیز طرح ها و برنامه هایی مانند گذراندن دوره کارآموزی توسط دانشجویان در دانشگاه های مختلف در حال اجراست، اظهار داشت: شیوه نامه ای که آقای کلانتر به جزئیات آن اشاره کردند باید با وجود تمام مشکلات و موانع اجرا شود تا در عمل معلوم شود این شیوه نامه چه نواقص و محدودیت هایی دارد و به طور کلی باید چه اقدامی جهت رفع مشکلات در زمینه بورسیه شغلی انجام داد. محدودیت ها و نواقصی که توسط افراد در این جلسه مطرح شد نباید مانع اجرای این شیوه نامه و پیگیری اهداف مربوط به آن شود؛ در واقع راه دیگری به جز آزمون و خطا در این خصوص وجود ندارد.

بورسیه شغلی نباید ابهامی برای صنعتگران ایجاد کند

«عباسعلی متوسلیان» مدیر گروه تولیدی صنایع یزد پولیکا نیز با بیان اینکه باید مبنای شیوه نامه تدوین شده در خصوص بورسیه شغلی دانشجویان به صورت دقیق مشخص شود، اظهار داشت: جزئیات و مبنای این شیوه نامه باید به طور دقیق مشخص شود تا اجرای آن توسط دانشگاه ها و شرکت ها موجب به وجود آمدن ابهاماتی جدید برای صنعت گران نشود.

بیمه کردن دانشجویان در دوره کارورزی الزامی نیست

 

در ادامه این نشست «آفرین اخوان» معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علم و هنر نیز با اشاره به دغدغه مطرح شده توسط صنعتگران در خصوص لزوم بیمه کردن دانشجویان در دوره بورسیه شغلی توسط شرکت طرف قرار داد دانشجو عنوان کرد: از سال 1395 در خصوص حل این مشکل جلسات و پیگیری هایی را با همکاری تامین اجتماعی داشتیم و نهایتا از سال 1397 این مشکل رفع و حل شد و صنعتگران ملزم به بیمه کردن دانشجویان در دوران کارورزی نیستند؛ فقط ضروری است صنعتگران از دانشجویانی که در محیط کسب و کار ورود میکنند به صورت مداوم و هر سه ماه یکبار نامه معرفی کارورزی را که باید از دانشگاه دریافت کنند، درخواست کنند و دانشجو پس از اخذ این نامه از دانشگاه آن را به مجموعه صنعتی مورد نظر ارائه دهد.

بورسیه شغلی نباید به شکل اجباری اجرا شود

وی افزود: پیشنهاد بنده این است که این شیوه نامه و اجرای آن به هیچ عنوان به صورت اجباری به دانشجویان دیکته نشود تا نتیجه مطلوب و مد نظر مسئولان دانشگاهی و صنعتگران حاصل شود.

در ادامه این جلسه و پس از مطرح شدن نظرات و پیشنهادات صنعتگران و مسئولین مختلف، «مهدی کلانتر» رئیس بنیاد نخبگان استان یزد با قدردانی از کسانی که نظراتشان را در این خصوص بیان کردند، گفت: موارد و مسائل خوبی بیان شد و بنده نکاتی را یادداشت کرده ام که اصلاحات و اقدامات لازم در زمینه بهبود این شیوه نامه را با توجه به دغدغه های صنعتگران و مسئولان مختلف مد نظر قرار دهیم.

بورسیه شغلی تمام

مسائل اشتغال استان را حل نمیکند

در نهایت در رابطه با موضوع مطرح شده به عنوان دستور کار اول این جلسه تحت عنوان بورسیه شغلی دانشجویان، «مهران فاطمی» استاندار یزد نیز با بیان اینکه این شیوه نامه و الگو قرار نیست تمام مشکلات اشتغال استان را برطرف کند و تنها یکی از راهکارهای موجود است، اظهار داشت: تنها بخشی از مسائل و مشکلات موجود در اشتغال را میتوان با توجه به این شیوه نامه و الگو حل و رفع کرد.

فاطمی افزود: صنعتگران باید به موضوع بورسیه شغلی دانشجویان به عنوان یک رسالت اجتماعی نگاه کنند.

استاندار یزد با بیان اینکه مشکلاتی که در حال حاضر در زمینه اشتغال دانشجویان همزمان با تحصیل در دانشگاه ها وجود دارد به معنای این نیست که صنعتگران و فعالان علمی و دانشگاهی تلاشی در این زمینه انجام نداده اند، تاکید کرد: در حال حاضر تنها لازم است که مدیریت کنیم تا صنعتگران و دانشگاهیان در رابطه با موضوع اشتغال دانشجویان پس از تحصیل و در هنگام تحصیل در مسیر درست قرار گیرند و در همین مسیر نیز حرکت خود را ادامه دهند.

اشتغال فارغ التحصیلان باید در اولویت قرارگیرد

فاطمی افزود: طرح ها و برنامه ها در زمینه بورسیه شغلی و ایجاد اشتغال باید در ابتدای امر مبتنی بر اشتغال زایی برای فارغ التحصیلان بیکار استان باشد و اهمیت دارد که فارغ التحصیلان بومی استان که بیکار هستند، هدف اصلی اجرای این برنامه ها باشند.

استاندار یزد در ادامه با تاکید بر ضرورت اشتغال زایی برای بانوان بومی استان یزد، عنوان کرد: در حال حاضر نرخ بیکاری بانوان یزدی رقمی بیش از 30 درصد است که باید این آمار بهبود یابد و ظرفیت ها جهت اشتغال بانوان به کار گرفته شود.

بورسیه شغلی دانشجویان

رسالت اجتماعی صنعتگران یزدی

وی با بیان اینکه در راستای بورسیه شغلی دانشجویان و به عنوان مسئولیت اجتماعی بخش صنایع استان لازم است که هر واحد تولیدی 5 نفر از نیروهای خود را از بین دانشجویان استخدام و مشغول به کار کند، مطرح کرد: اگر از میان حدودا 3000 واحد تولیدی که در سطح استان وجود دارد، تنها 500 واحد از آنها هر کدام 5 نفر از دانشجویان را در مجموعه خود به کار گیرند، تقریبا 2500 دانشجو میتوانند از بورسیه شغلی و مزایای آن بهره ببرند.

استاندار خاطرنشان کرد: واحد های تولیدی باید نیروها را با معیارها و ساز و کارهای خودشان استخدام و به کارگیری کنند.

فاطمی در ادامه با اشاره به اینکه چنانچه واحدهای تولیدی این رسالت را به درستی مدنظر قرار دهند و دانشجویان را در هنگام تحصیل به کار گیرند مشکل مهاجرت نخبه ها نیز رفته رفته حل خواهد شد، گفت: با شرایطی که در حال حاضر اقتصاد کشورمان تجربه میکند، اگر واحد ها از دانشجویان خلاق جهت ارتقا طرح ها و تولیدات خود استفاده نکنند، نمیتوانند سرپا بمانند و در فضای رقابتی داخلی و بین المللی متحمل شکست خواند شد.

استاندار یزد در نهایت در رابطه با دستورکار اول این جلسه تحت عنوان بورسیه شغلی دانشجویان تاکید کرد: چنانچه واحدهای تولیدی در راستای بورسیه شغلی دانشجویان همکاری و اقدام کنند در اولویت استفاده از مشوق ها و مزایای تشویقی قرار خواهند گرفت.

در ادامه این جلسه «سید مسعود عظیمی»- معاون اقتصادی استاندار با توجه به دستور کار دوم این جلسه تحت عنوان بررسی مسائل مرتبط با قطعی برق اظهار داشت: مشکلی که در خصوص تامین برق در کشور وجود دارد، تعریف خط قرمزهایی چون تامین برق مشترکین خانگی به عنوان اولویت تامین برق است.

وی افزود: استان یزد در میان استان های کشور تنها استانی است که آمار مصرف برق بخش صنعتی آن در حدود 68 درصد مصرف کلی برق است.

سهم ناعادلانه تعیین شده برای یزد

در صرفه جویی برق

معاون اقتصادی استاندار یزد کسری برق در سطح کشور به صورت روزانه را رقمی در حدود 11000 مگاوات عنوان کرد و گفت: سهم استان یزد در رابطه با این کسری برق صرفه جویی رقمی معادل 900 مگاوات در روز است.

عظیمی افزود: وزارت نیرو و شرکت توزیع برق توانیر در رابطه با صرفه جویی مصرف برق در کشور سهم هر استان با مشورت وزارت صمت برای واحدهای تولیدی استان های مختلف سهمیه ای را جهت صرفه جویی مشخص میکند و جهت این تعیین سهمیه مشورتی با استان ها انجام نمیشود. در خصوص تعیین تکلیف جهت صرفه جویی واحدها و قطع برق آنها استانداری و مسئولان استانی هیچ اختیاری جهت اداره و مدیریت مصرف برق به طوری که صنایع و بخش خانگی به شکلی منطقی در صرفه جویی سهیم شوند، ندارند.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه شرکت هایی مانند فولاد آلیاژی از صنایع مادر و ضروری در اقتصاد کشور محسوب میشوند، اظهار داشت: متاسفانه با وجود اینکه ضرورت دارد سهمیه این مجموعه در صرفه جویی در مصرف برق از میزان مشخص شده برای بخش صنعت ملی کسر شود و فشار آن بر استان وارد نشود، این اتفاق رخ نمیدهد و در نتیجه استان مجبور میشود به شکلی ناعادلانه در این صرفه جویی شریک شود.

عظیمی خاطر نشان کرد: سهمیه 900 مگاواتی مشخص شده توسط وزارت نیرو جهت صرفه جویی در استان یزد در حال است که بررسی ها حاکی از این است که این سهمیه نهایتا باید رقمی در حدود 500 مگاوات باشد و بیش تر از این رقم عادلانه نیست.

صنایع یزد را به جای تشویق، تنبیه می کنند!

معاون اقتصادی استاندار با اشاره به ضرورت بها دادن به بحث تولید در محاسبات و تصمیم گیری های کشوری تاکید کرد: متاسفانه با وجود اینکه یزد نقش پررنگی در تولید کشور ایفا میکند و صنایع مختلفی در این استان واقع شده اند، تنها مصرف برق صنعتی این استان مورد نظر در تصمیم گیری هاست و عنوان میشود که مصرف برق صنایع استان رقم زیادی است و باید صرفه جویی شود؛ به عبارتی استان یزد علاوه بر اینکه بابت تولید مورد تشویق قرار نمی گیرد، جریمه و توبیخ نیز میشود.

عطیمی نژاد با تاکید بر اینکه گفته میشود باید در بخش کشاورزی استان یزد 60 مگاوات در مصرف برق صرفه جویی کند، عنوان کرد: استان یزد در حوزه کشاورزی استان خاصی است؛ چنانچه قرار شود آنطور که در تصمیم گیری ها بیان شده در بخش کشاورزی استان یزد در مصرف برق صرفه جویی شود، اکثر درختان خشک میشود و تولیدات کشاورزی استان نیز به کلی از بین خواهد رفت یا اصلا از اساس میوه نمیدهد.

معاون اقتصادی استاندار یزد در انتها به فیدرهایی اشاره کرد که بر روی برخی از بیمارستان ها، کوره ها و صنایع استان قرار گرفته و در قطعی های برق آسیب میبیند و گفت: گاهی با قطعی برق خسارت هایی به این فیدر ها وارد میشود که به سختی قابل جبران است.

در انتهای این جلسه استاندار یزد نیز در خصوص حل مشکلات و مسائل مربوط به قطعی برق استان یزد و سهمیه تعیین شده استان در صرفه جویی برق توسط وزارت نیرو و سازمان صمت کشور با مسئولان مربوطه در این سازمان ها تماس تلفنی برقرار کرده و گلایه های مسئولان استانی را به اطلاع آنها رساند و از آنها خواست در خصوص سهمیه تعیین شده برای استان یزد تجدید نظر کنند.